Истински законодателен маратон си организираха депутатите, като решиха да работят до окончателното

...
Истински законодателен маратон си организираха депутатите, като решиха да работят до окончателното
Коментари Харесай

Среднощно гласуване на бюджета

Истински законодателен маратон си проведоха депутатите, като взеха решение да работят до окончателното приемане на текстовете от законопроекта за държавния бюджет за 2023 г. План-сметката би трябвало да бъде гласувана най-късно до 31 юли, защото от 1 август Народното събрание излиза в едномесечна почивка.


След 13-часово съвещание, тъкмо в 00:15 ч., Народно събрание одобри преходните и заключителните разпореждания към Бюджет 2023 година

 

Вчера сутринта депутатите взеха решение да прегледат проектозакона в обратна посока и започнаха от края. Така малко след среднощ са гласувани единствено 81 страници от 217, като занапред ще се гласоподава финансовата рамка.

Целта на народните представители е да одобряват план-сметката до края на месеца и бюджетът да влезе в действие от 1 август. За да не пожертват депутатската си почивка обаче Народно събрание реши да организира няколко среднощни съвещания.

 

Днес гласуването тече извънредно тромаво поради кавги, поредност от реплики и дуплики и объкани текстове. Освен това съвсем по всяка корекция се спори с часове. Така сюжетът от съвещанието на отрасловата комисия се повтаря, като основни настоящи лица са депутатите от Има Такъв Народ, Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

 

Без банкови такси за съществени разплащателни сметки. За 9 часа Народно събрание одобри единствено една четвърт от Бюджета

 

Малко след 22 ч. в зала по простъпка бе гласувано отпадането на предлагането за връчването на фишовете, след което бе дадена 15-минутна отмора. Тя обаче продължи час, а през това време депутатите взеха решение да се разхождат в кръг из коридорите в Народното събрание. Минути преди среднощ, когато депутатите бяха на финала на преходните и заключителните разборедби, Тошко Йорданов реши в допълнение да бави съвещанието и изиска 30-минутна отмора.

 

Народното събрание отхвърли една от най-спорните хрумвания в проектобюджета на Асен Василев, съгласно която в случай че не получим касова записка в заведенията за хранене, можем да не плащаме.

 

Предложението в зала срещна повече критици, в сравнение с поддръжници. Най-яркото изявление бе на ръководителят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Той съобщи, че в България е всеобщ спорт да не се заплащат ниски налози, само че има по-ефективен метод да се противодейства на подправените касови бележки - да се затварят заведения.

Касови наличия

 

Мина и предлагането акциите да заявяват касови наличия, само че в случай че те надвишават 50 хиляди лева Това би трябвало да се случва на всеки три месеца.

 

Задължително авансово обявление на артикули с висок фискален риск

Чрез преходните и заключителните разпореждания, по които депутатите работиха 12 часа, бе въведено и наложително авансово обявление на стоките с висок фискален риск, като яйца, мляко, месо, плодове и зеленчуци. Изискването важи за артикули, които се транспортират от България към страни членки на Европейски Съюз, или от европейски и трети страни с крайна дестинация България.

 

Акцизи за електронни цигари

Депутатите взеха решение акциза за течност за електронни цигари, без значение дали съдържат никотин, се покачва от 18 на 30 стотинки за един милилитър. Увеличението влиза в действие от 1 август 2023 година Освен това се усилва и акцизът за заместителите на тютюн на 90 лева за кг.

 

Увеличение на заплатите в Национален осигурителен институт

С цялостно единогласие депутатите подвигнаха заплатите на чиновниците в Национален осигурителен институт с 10%. Увеличението влиза в действие от 1 август 2023 година За това ще са нужни 7,8 млн. лева, които ще дойдат с спомагателен трансфер.

Фишове ще се връчват от работодателите и още пари за образованието

Депутатите отхвърлиха концепцията работодателите да връчват фишовете на чиновниците си.

Минаха обаче предложенията на Красимир Вълчев за 240 млн. лева за градеж и поправки на детски градини, ясли и учебни заведения, 240 млн. лева за спортни площадки и физкултурни салони, както и 100 млн. лева за студентските общежития.

 

Енергийна (не)сигурност

 

В началото на дебататите част от депутатите заподозряха финансовия министър, че желае да постави ръка върху многомилиардния фонд, в който предприятия, печелещи от свръхвисоки енергийни цени, вършат отчисления, с цел да се дават помощи на другите компании, които пък страдат от скъпотията. Други го укориха, че още веднъж стартира използване на схемата на калпак, при което субсиии се дават и на бизнеси, които въобще нямат потребност от поддръжка. Трети подлагаха на критика Асен Василев, че си " присвоява " част от фонда, която е отредена за дребни и междинни компании по европейския механизъм SAFE - 700 млн. лв.. В ролята на опозиция участваше Делян Добрев от ГЕРБ, само че изключително дейни бяха Цончо Ганев от " Възраждане ", който колеги вече назовават " Латерната ", и Тошко Йорданов от Има Такъв Народ, който шашна пленарната зала с подмятания за обратни полови ориентации и рецензии, че всички от ГЕРБ (без Делян Добрев) се били запътили към другия бряг, където стоял финансовият министър;

 

Асен Василев изясни, че никой няма желание да " поставя ръка " или да източва средствата за енергийно подкрепяне на компаниите. Вноските от свръхпечалбите ще си стоят във фонда и ще се употребяват единствено при взрив на цените, увери той. Колкото до евросредствата, концепцията е, в случай че от тях останат неизползвани суми, до 400 млн. лв. да бъдат преведени на Министерството на енергетиката, което в края на 2021 година е дало на фонда 450 млн., с цел да може да проработи. 

 

В последна сметка болшинството одобри логиката на финансовия министър. Попълването на фонда за подкрепяне на бизнеса, в случай че още веднъж се случи детонация на енергийни цени, ще продължи и отсега нататък, като в него ще влизат вноските от свръхпечалби, осъществени от държавни и от частни предприятия.

 

Петъчният ден също няма да е лек - депутатите ще би трябвало да отметнат целия Наказателен кодекс на второ четене. Очаква се разискването да е тежко и дълготрайно, поради другите оферти по него - бяха импортирани 6 плана, които бяха систематизирани в един. Наказателен кодекс няма да бъде оставен за след ваканцията, тъй като в него има значими текстове за мигрантите, а това е обвързвано с възможното ни участие в Шенген.

 

Ако не желаят да се събират изключително, депутатите би трябвало да приключат още в петък и с избора на управления на Сметната палата и на здравната каса.

Очакват се тежки диспути и по окончателното приемане на Закона за горите, предлаган от Движение за права и свободи. Може би най-лекото в стратегия за деня е първото четене на Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите.

 

Неофициално депутати от ръководещото болшинство разясниха, че въпреки и да се постанова да работят дълго, може би до полунощ, ще съумеят да изпълнят условията по проекта за възобновяване, които трябваше да изчистят през бързо законодателство. Единствена въпросителна обаче остава прословутият антикорупционен закон, който към момента не е минал през комисия. “Натрупа се отмалялост, изготвихме доста закони, имаше и доста страсти, имаме потребност от малко време за реанимация ”, разясниха в коридорите депутати.

 

Очаквайте продължение.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР